Behöver du renovera fasaden?

Har du en träpanel, murad fasad eller något annat material som är slitet på huset? Med tiden blir materialet slitet och man kan behöva riva ut det som är gammalt och ersätta det med nytt.

Det bästa är ju om man gör det innan man målar om fasaden. Och vill du måla med ny färg, är det bäst att först ansöka om bygglov för det. Bygglov behöver du varje gång som du ska förändra fasaden på något sätt, antingen som du byter färg på fasaden genom att måla i en annan färg än förut eller om du ska byta material på fasaden. Kanske lite märkligt, men det är så det fungerar i Sverige.

Säkerheten alltid fastighetsägarens ansvar

Du vet väl om att det alltid är fastighetsägarens ansvar att se till att de hantverkare som kommer ut till er villa eller radhus, kommersiella fastighet eller lokal – som har ansvaret för hantverkarnas säkerhet? Allt arbete som sker ovan 2 meter ovanför markytan ska de ha säkra fasadställningar.

Det är lätt hänt att man tänker att det är arbetsgivarens ansvar det där med säkerheten för hantverkarna, men så är det inte. En arbetsgivare som är noggrann och som värdesätter sina hantverkare ser förstås till så att de kan arbeta på ett säkert sätt, men om det inte är så, så är det alltid fastighetsägarens ansvar, alltså ditt, att säkerställa att de kan arbeta på ett säkert sätt.

Hyr dina fasadställningar!

Man kan hyra fasadställningar om man inte har sådana hemma. Alla är inte ägare av stora fasadställningar, det är ju förståeligt. De är stora att förvara och tar stort utrymme. Så det är inte lätt att skaffa sig fasadställningar om man bara ska använda dem något åt och sedan ska de bara stå där. Har man behov under flera gånger på ett år, och vet att det kommer att fortsätta så, ja då är det ju värt pengarna att köpa sin fasadställning själv.

Hyra fasadställningar är bra, för då slipper du ha ansvaret för att de regelbundet ses över. Ett hyrbolag som ansvarar för fasadställningarna utför nödvändig service på fasadställningarna. På så sätt slipper du ansvaret för dem. Och du slipper förvara dem, kanske är bästa fördelen.

Googla fasadställning Stockholm!

Testa om det finns något företag som hyr ut fasadställning i närheten där du bor. Om du inte redan känner till någon, kan du alltid googla “fasadställning Stockholm” om det till exempel är i Stockholm som du bor. Bor du inte i Stockholm, så kan du alltid ersätta “Stockholm” mot den ort där du bor så att du får tag i ett hyrbolag nära dig där du bor.