Kliar det i renoveringsfingrarna?

Funderar du på att göra en badrums- eller en köksrenovering? Det finns så många fina kök och badrum nuförtiden, och så blir man så sugen på nytt badrum och kök när man tittar i inredningstidningar eller läser bloggar om sådana som renoverar sina hem.

Har man några 100 000 på banken som bara väntar på att bli använda, ja då är det bara att köra. Leta upp hantverkare som är duktiga och som tar rimligt betalt.

Sedan kommer man till den roliga biten; nämligen att välja inredning, vilka inredningsmaterial önskar du få i ditt kök eller badrum? Vilket slags kök är det som du drömmer om? Är det ett mer lantligt kök, med fina köksskåp och köksluckor i trä, med en stor öppen spis? Eller drömmer du om ett helt vitt kök med stilrena möbler?

Vissa gillar helt moderna kök med rostfritt stål och mörka färger i köket. Sedan kommer vi till badrummet, vad önskar du där? Det har blivit så populärt med minibastu i badrum. De tar inte stor plats och byggs ofta med glasvägg så att inte rummet blir så instängt.

Hur kan du få ner priset för renoveringarna?

Men om man inte har några 100.000 på banken, ja då kan man ändå renovera med mindre medel.

En del kan man ju göra själv. Saker som man kan göra själv är till exempel:

  • riva ut inredningen själv
  • riva ut kakel och klinker
  • kakla och lägga på nytt klinker

Sedan bör man inte koppla VA-rör själv. Det bör man alltid anlita en rörmokare som gör, så det inte blir fel. Det är ju ganska viktigt att det inte blir fel. Det finns en del hantverkarsidor som beskriver hur man ska göra, men vår rekommendation är ändå att inte göra sådant själv.

Detta bör du inte göra själv

När det kommer till alla renoveringar som rör sådant som finns inuti väggar, som rör, bör man alltid anlita behöriga hantverkare för. Det samma gäller även elledningar. Både att riva ut gamla elledningar och att koppla elledningar är aldrig bra att göra själv.
Så när det kommer till elen bör man alltid anlita en riktig elektriker som gör det åt en.

På samma sätt är det med alla våtutrymmen, även här är det viktigt att inte göra så att det kanske blir fel. Alla våtutrymmen bör ha rätt material, rätt vinklar så att vattnet alltid rinner åt rätt håll. Det går att bygga i kök och badrum så att fukten inte kommer åt väggar och skapar fukt som går in i väggarna. Det är väldigt, väldigt viktigt att det blir rätt, för blir det fel, så brukar de allra flesta försäkringsbolag inte vilja ersätta eventuella skador om det blir fel.

Kontrollera alltid hantverkarna

Det är alltid viktigt att kontrollera den rörmokare och elektriker som du funderar på att anlita. Det bör alltid vara en behörig rörmokare och en certifierad elektriker, för om det blir fel, ska den rörmokaren eller elektrikern få stå till svars och ersätta dig om någon skada dyker upp.

Kan du tänka dig att köpa begagnad inredning? Du kanske ska fundera på om du kan tänka dig att köpa begagnad inredning i stället för att köpa dyrare och ny inredning till badrummet eller köket? Det blir billigare om du väljer lite billigare inredningsmaterial, såsom plasttapeter, istället för kakel och plastmatta på golvet istället för klinker. Väljer du trägolv så kommer du på en mellannivå vad gäller material och pris.