Renovera fönster – är det svårt?

Är det dags att renovera fönster? Kanske det är nu under sommaren när det  är varmt och torrt ute, som är den bästa tiden för att renovera fönster. Att renovera fönster på sin villa, är alltid ett stort projekt.  Att göra det själv bör inte vara alltför svårt.

  • Börja med att montera ner fönstret som du behöver renovera.
  • Lägg fönstret på ett bord där du kan renovera det.
  • Först bör du avlägsna allt fönsterkitt  för att lättare kunna avlägsna fönsterglaset.
  • Lägg ifrån dig fönsterglas på ett säkert ställe.
  • Avlägsna sedan allt färg som finns på fönsterbåge och sedan på fönsterkarmar. Det är snyggast om det är samma färg på fönsterbåge och fönsterkarm. Det innebär att du bör renovera alla fönster samtidigt, annars ser fasaden lite konstig ut. Detta om du väljer att byta färg, förstås. Men om du har ny färg på ett fönster, men inte på alla, kan också se lite konstigt ut

Tycker du att det är svårt? Det finns många bra klipp på Youtube om du känner dig osäker på alla moment. Du bör också tänka på att använda rätt färg när du målar om fönster. Har du fönsterhakar och fönstervinklar på dina fönster bör du köpa rätt slags färg för detta. Då håller de mot rost. När alla delar är färdiga är det bara sedan att montera glaset tillbaka i fönstret. Bered dig på att detta bör du göra med jämna mellanrum, kanske med 5 års mellanrum om du vill vara noga med att dina fönster håller sig fina och fräscha.

Eller så anlitar du en hantverkare som gör detta på kort tid och som kan komma ut och montera de renoverade fönster som hon eller han har gjort. Det brukar gå snabbt för dem som har gjort det många år. Annars kanske du får offra din semester för renoveringen av dina fönster. Men om du gillar tanken på att renovera fönster på egen hand, så är det ju ingen nackdel med det. Och sedan kan du alltid skryta om dina renoverade fönster för släkt och vänner!